Draugen motorbåtforening 80 år!

Vi er og hilser på en 80 års jubilant. Motorbåtforeningen ligger innerst i Store Lungegårdsvann, i Bergen og teller rundt 170 medlemmer. Formann for 3. sesong, Thor Manum, viser oss rundt.

Flere av båtene står nå klar til sjøsetting og her er et fascinerende skinnesystem for uttak av båter. Båtforeningen som ble stiftet den 25. april 1932, har maks størrelse på båtene rundt 29 fot. To 31 fotere har fått dispensasjon. Slippen har en grense på 5 tonn.

På en av byens mest sentrale båtforeninger er det naturligvis ventelister, men ikke uoverkommelige. Her har vi en tilgang mellom 12-18 måneder, forteller Thor. Man trenger ikke anbefalinger fra noen og heller ikke båt. Det med båt er det flere som ikke anskaffer seg før de har fått båtplass, derfor tillater vi uten båt.

Prisene er fantastisk billig, man betaler en innmeldingsavgift på ca kr. 9000,- Deretter er det en årsavgift på kr 1900,- Det blir selvfølgelig endel dugnad på medlemmene, som vedlikehold og vakthold. Vi har faste vaktordninger og har heldigvis vært forskånet for mye tyveri og hærverk, forteller Thor.

Foreningen får i disse dager også et ”ansiktsløft” i deres felles klubbhus. Hele første etasje får nye sanitærfasiliteter. Mye av den gamle bygningen blir ivaretatt så gamle tresøyler og dragere blir synlig.

Også her som i mange andre båtforeninger har man pensjonister som trives godt. Hver onsdag har de sitt faste treff i andre etasje på klubbhuset, med fantastisk flott utsikt ned på båtene og havnen. Båtforeningen er en sosial møteplass for dem som har felles interesse og glede for båtlivet. Erfaringer til båtpussen og tips om fine turer blir blant annet delt mellom medlemmene.

Thor som er tillitsmann på heltid i Forsvaret ble en naturlig formann etter han arvet farens medlemskap og båt for noen år tilbake. Han storkoser seg i sin helplanende Saga 25.  Båten er en 1986 modell, med en 160 hk Mercruiser. Har faktisk hatt båten i 32 knop på byfjorden, smiler han fornøyd. Som utdannet i Marinen trives han på sjøen og turene går gjerne til Solund kommune i Sogn & Fjordane.

I tillegg til formann har foreningen en havnesjef og en tomtesjef som passer på. Også her prøver man å tenke på miljøet og arbeider for å få en Ren Marina. Vi har en miljøveileder til alle medlemmene og vi prøver å rettlede dem. Vi har brannsikre skap, spylekum og spesialavfall til batterier osv.

Skal dere markere 80 års dagen? Vi har planer om å markere dagen her i foreningen, kanskje en sommerdag i juni. Da deler vi et oljefat i to, lager oss en grill og kommer sammen de som ønsker det. Foreningen er en småbåtforening og ikke alle har båt med overnattingsmuligheter. Med stor mangeart blir det best å feire oss selv her i foreningen, avslutter Thor.

En annen som også vil gjøre stas på Draugen motorbåtforening, er årets båtmesse ”Dra til Sjøs”, de gir 80 gratis inngangsbilletter til båtmessen.

Båtsans gratulerer Draugen motorbåtforening med 80 år!